Verloren oorlogsbrief geeft Marie Gevaert een gezicht

IMG_4324

Pieter_Quachelbeen

Postkaartbrief_aan_Augusta_Gevaert
Augustus 1914, het begin van de Eerste Wereldoorlog. In Scherpenheuvel raakte een postzak met 175 brieven en prentkaarten van Belgische soldaten verloren en vergeten. Honderd jaar later werd de postzak als bij wonder terug gevonden onder een plankenvloer in Halen. In het TV-programma ‘Iedereen beroemd’ bezorgt Arnout Hauben exact een eeuw later de brieven alsnog aan de nabestaanden van de geadresseerden. Zo ook de brief van soldaat Pieter Quachelbeen, gericht aan zijn geliefde Augusta Gevaert. Julienne Gaeremyn, Augusta’s dochter (81 jaar) kreeg de brief onlangs voor het eerst te zien. Het was een kaartbrief met een postzegel van Albert I. De brief was geadresseerd aan Augusta’s vader: “Henri Gevaert, Landbouwer bij den Breeden Steeger Lichtervelde, om te bestellen aan Augusta.” Van de afzender, Pieter Quachelbeen, had Julienne nog nooit gehoord. De vermoedelijke goeie vriend van Juliennes moeder, sneuvelde op 28 juli 1915 te Noordschote.
Toen ik het adres op de postkaartbrief zag, ging er bij mij meteen een belletje rinkelen. Henri Gevaert was voor mij een gekende naam. Henri was namelijk de vader van Maria (Marie) Gevaert, de oudste zus van Augusta, en tante van Julienne Gaeremyn. Het huis van Marie Gevaert was tijdens de oorlog menigmaal een veilig schuiloord voor de gezochte Arthur Naeyaert. In de lente van 1918 werd Naeyaert onverwachts wakker gemaakt door geklop op de voordeur. De Duitse speurders stonden aan Marie’s woning en waren op zoek naar de ondergedoken voortvluchtige Naeyaert. Thuur kon via een zoldervenstertje ontsnappen. Maar hoe? De Feldgendarmes hadden de vagebond niet de tijd gegund om zijn broek aan te trekken. In de donkere nacht vloog de haas in zijn vliegende vaan (nachthemd) over het veld naar Veldegem met zijn revolver in de hand met nog één kogel op.
Soldaat Camiel Damman, de echtgenoot van Marie Gevaert, is bij de ‘Eerste slag van de IJzer’ gewond geraakt. Na zijn revalidatieperiode werd hij geschikt bevonden voor ‘sedentaire dienst’ en tewerkgesteld in de Leathers Chemical Company te Bradford (VK) tot aan het einde van de oorlog. Op 31 januari 1919 werd hij op verlof zonder wedde gezet. Hij is nooit meer teruggekeerd naar België. Maria Gevaert is op 14 juni 1920 vertrokken vanuit Lichtervelde naar de Molenstraat, 30 te Willebroek.
Op dinsdag 7 oktober brachten mijn vrouw Gill en ik een bezoek aan Julienne Gaeremyn te Oostnieuwkerke. We werden er hartelijk ontvangen. Julienne, Marie Gevaerts nichtje, toonde ons tal van oude familie foto’s en documenten, waarbij ook een foto van Marie Gevaert. Van alles mocht ik een kopie nemen, waarvoor mijn oprechte dank.
Het resultaat van deze succesvolle zoektocht heb ik te danken aan:
Julienne Gaeremyn – Oostnieuwkerke
Heemkundige Kring Karel Van de Poele – Lichtervelde
Archiefdienst gemeente Lichtervelde
Arnout Hauben – Productiehuis De Chinesen
Gazette van Detroit 1930-1932: “Schrik der Duitschers, of de avonturen van Arthur Naeyaert gedurende den wereldoorlog”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Verloren oorlogsbrief geeft Marie Gevaert een gezicht

  1. Ingrid Tiersen zegt:

    Heel straf, dat die brieven nu nog naar boven komen. Ik had dit niet gezien in Iedereen Beroemd, spijtig. Nu weet ik het alsnog door jouw blog, dank, het is zeer interessant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s