Op zoek naar een beter leven in Canada

Op maandag 8 november 1920 meerde de grote oceaanstomer ‘Scandinavian’ aan in de haven van Quebec, zo zetten Arthur en Martha hun eerste stappen op Canadese grond. Een dagenlange treinrit bracht het pas gehuwde koppel naar Deleau, een landelijke gemeente op een 300 km afstand ten westen van Winnipeg, de hoofdstad van de provincie Manitoba. De gemeente Deleau heeft zijn naam te danken aan de Belgische familie Sebastien Deleau die zich in 1889 daar kwam vestigen. In 1892 gaf landbouwer Sebastien Deleau een deel van zijn grond aan de Canadian Pacific Railway voor de uitbouw van de dorpsplaats. Ter ere van deze pionier werd het dorp ‘Deleau’ genoemd.

Hun verblijf in Deleau kende een droevig en triest verloop. Op 4 april 1921 stierf hun negen dagen oud zoontje Achiel en onderging Martha een hysterectomie. Arthur zijn gelukster en engelbewaarder waren blijkbaar de grote plas niet mee overgestoken.

Na twee jaar verhuisden Martha en Arthur naar een kleine boerderij in Saint-Boniface, een zuidoostelijke deelgemeente van Winnipeg. Ze woonden eerst in de Larivierestreet  (zie foto Saint-Boniface I). Arthur verdiende de kost als huisschilder. In december 1926 waagde Fientje, het 13-jarig jongste zusje van Arthur, om alleen de grote plas over te steken. Het verblijf van Fientje (zie foto) kon het verlangen van Martha en Arthur naar een eigen kind niet vervangen. Na veelvuldige bezoeken aan het plaatselijk weeshuis (zie foto) besloten ze de 18 maand oude James Thomas Dunn te adopteren. De lieve, mooi ogende peuter (zie foto) werd in de kerk van Saint-Boniface (zie foto) gedoopt en kreeg de naam Thomas James Naeyaert. Later verhuisde de familie Naeyaert naar Rue Ritchot (zie foto Saint-Boniface II). Arthur werd een graag geziene figuur in de Belgische kolonie. In 1934 verhuisde de familie Naeyaert naar Leamington, de uiterst zuidelijke stad van Canada in de provincie Ontario.

In oktober 2016 ging Suzanne (Naeyaert) Beecham (zie foto), de tweede oudste kleindochter van Arthur, naar Saint-Boniface om de verblijfplaatsen en het weeshuis van haar vader en grootouders op te zoeken. Mijn oprechte dank aan Suzanne voor het nemen van de foto’s.

a_430-lariviere-saint-boniface

Saint-Boniface I

c_fientje-naeyaert

Fientje Naeyaert

b_vroegereklooster-weeshuis

Voormalig klooster en weeshuis

d_athur_thomas_martha

Arthur-Thomas-Martha

e_saint-boniface-cathedral

St. Boniface Kathedraal

f_518-rue-ritchot-saint-boniface

Saint-Boniface II

g_suzanne

Suzanne

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s