Pharaïlde Plaisier krijgt eindelijk een gezicht.

Foto van de familie Plaisier, genomen aan de boswachtershoeve halverwege de Belledreef aan de rand van het ‘Plaisiersbos’, vermoedelijk na WOI. Pharaïlde zit de tweede van links met erboven haar man Richard Rommel. In het midden zit haar moeder Marie-Louise Verhaeghe met erboven haar vader August Plaisier (1854-1933). August met zijn typische Leopold II baard was een strenge jachtopzichter naar wie het bos is genoemd.

Van harte dank aan Daniël Lansens voor het bezorgen van deze mooie familiefoto.

IMG_2706

Ik was al lang op zoek naar een foto of afbeelding van de herberg ‘De Cijns’. Ook herberg ‘De Cijns’ was tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de fameuze oorlogsrebel Arthur Naeyaert en zijn boezemvriend Odiel Pleysier een perfect schuiloord. Een verborgen plaats op zolder was een ideale plek om hun reserve aan wapens, munitie en Duitse legerkostuums te verbergen. Jammer genoeg is Odiel nabij de herberg in de vroege ochtend van donderdag 12 september 1918 op laffelijke wijze gedood door de Duitse feldgendarmen (zie boek blz. 148-151). Het verlies van zijn allerbeste kompaan brak Arthur zijn geesteskracht, hij was terneergeslagen en moedeloos, gereed om de strijd op te geven. Maar Arthur streed verder, de Chinese filosoof Confucius in gedachte: “ Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar dat we telkens als we struikelen weer opstaan.”

Vorige week bracht ik nog een kort bezoekje aan mevrouw Herna Tanghe in de Korenbloemstraat in Torhout. Ik was enorm blij en verrast dat Herna in haar familiearchieven een foto gevonden had van haar doopmeter Pharaïlde Plaisier. Herna (○ Torhout 12/06/1935), gehuwd met wijlen Roger Denoo (1936 – 2014) is een kleindochter van cafébazin Pharaïlde. Herna is de oudste dochter van Germaine Rommel (x Lucien Tanghe). Germaine (1915 – 1979) was de jongste telg uit het gezin Richard Rommel (1885 – 1957) x Pharaïlde Plaisier (1890 – 1955).

Op onderstaande foto (1951/52): voor het deurgat van herberg De Cijns: v.l.n.r:                  Maria Warmoes, echtgenote van Hypoliet Dedeene / André Plaisier, zoon van Polidore, broer van Pharaïlde  / Pharaïlde Plaisier, cafébazin / Herna Tanghe, doopmeterkind van Pharaïlde en nicht van André Plaisier.

Van harte dank aan Herna voor het uitlenen van deze unieke foto.

pharilde plaisier

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s