De rollewagen van nonkel Alfons

Snuisteren in familiearchieven brengt soms aangename verrassingen. Onlangs kreeg ik van mijn vrouwtje Gilberte een pakje oude familiefoto’s in handen van bij haar thuis dat ze zelf had genomen toen ze 14 jaar oud was. Tot mijn grote verbazing zaten daar twee foto’s tussen van de stootkar (rollewagen genoemd) van haar grootvader Alfons Coudenys. Wellicht is deze rollewagen gebruikt om de zwaar gekwetste Arthur door zijn broer Lucien en vriend Kamiel Bekaert te vervoeren naar Torhout. Nadat Lucien per toeval zijn broer (ontsnapt uit de gevangenis van Brugge op woensdag 23 januari 1918) aantrof in een werkmanshuisje in Ruddervoorde gingen Lucien en Kamiel een gepast vervoermiddel zoeken om Arthur tijdens de nacht te vervoeren (zie boek blz. 90-91). Lucien klopte aan bij nonkel Alfons Coudenys in Veldegem, gehuwd met Maria Vandierendonck, (de jongste zus van zijn moeder Idalia) om zijn stootkar in bruikleen te nemen om de voortvluchtige Arthur te vervoeren.

Nonkel Alfons was klompenmaker (kloefenkapper) van beroep en had regelmatig een rollewagen van doen in zijn handelszaak. Een stootkar is een tweewielige handkar welke toen veel gebruikt werd bij metsers, timmerlieden, schilders en klompenmakers. Ramen, deuren, ladders, stellingen, verkorte boomstammen, alles werd met de handwagen vervoerd. Als een nieuw huis afgewerkt was, dan was het vaak de stootkar van nonkel Alfons, die dienst deed bij verhuis van huisraad van de nieuwe bewoners.

Op onderstaande foto (± 1900) zie je de kloefenkappersfamilie Felix Coudenys (1840-1906 / uiterst rechts op de foto) in Loppem met tweede van links zijn zoon Alfons Coudenys (1877-1947), de grootvader van mijn vrouw Gilberte. Op de volgende foto’s zie je de rollewagen van nonkel Alfons genomen door Gilberte in de tuin in de Koning Albertstraat 17 in Veldegem. Ter illustratie ook nog een foto hoe het huisraad bij verhuis werd vervoerd.

 

1_AN_kloefekappers - kopie1_AN_RollewagenI1_AN_RollewagenII1_AN_RollewagenIV

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s