Het mysterie alias “Charles Naeyaert” is wellicht opgelost

In mijn blogpost van 28 februari 2017  ‘Ook Charles Naeyaert krijgt eindelijk een naam en een gezicht.” kan je lezen dat de familie ‘Kerckhove’ in het ware leven werden aangesproken met de familienaam ‘Naeyaert’. Bij navraag bij veel familieleden kon mij niemand een verklaring geven.

In mijn boek «ARTHUR NAEYAERT Schrik der Duitschers» beschrijf ik op blz. 72  hoe Arthur Naeyaert in 1916 schnaps en koffie roofde van de Duitse bezetter met de hulp van een zekere “Charles Naeyaert”. In mijn speurwerk naar de moord op molenaar Camiel Kerckhove op dinsdagavond 21 september 1909 (zie foto en herdenkingskruis) ontdekte ik dat meerdere familieleden Ker(c)khove werden aangesproken met de naam “Naeyaert” (zie blogpost 28/02/2017).

De voorbije maanden hebben twee nakomelingen van Pieter Kerkhove (zoon van Karel Kerkhove) mij gecontacteerd om meer informatie te bekomen betreffende de familiestamboom Pieter Kerkhove. Ook zij hadden aanvankelijk geen oplossing voor het mysterie Ker(c)khove-Naeyaert.

Na enig speurwerk ben ik tot de ontdekking gekomen dat 5 generaties vooraf een zekere Marie Joanna Deceuninck eerst was getrouwd op 11/06/1782 in Ruddervoorde met Josephus Kerckhove. Samen hadden ze 6 kinderen. Josephus Kerckhove stierf vrij jong op de leeftijd van 35 jaar. Zo is de weduwe Marie Joanna op 19/08/1794 in Waardamme hertrouwd met Joannes Naeyaert. Wellicht werden de kinderen van de overleden Josephus dan Naeyaert genoemd. Een alias of bijnaam kon mettertijd meer belang krijgen, zodat hij vervolgens in de plaats kwam van de oorspronkelijke achternaam. Ook een achterkleindochter van Pieter Kerkhove kwam onafhankelijk van mijn onderzoek tot dezelfde conclusie. Haar grootvader Franciscus Kerkhove was in Torhout algemeen bekend onder de naam “Soiten Naeyaert”. De familie Ker(c)hove is dus geen familie van Arthur Naeyaert, het gaat enkel om een verbale naamsverwisseling. Zo weet ik ook dat bakker Constant Vanantwerpen, waar Arthur Naeyaert in het begin van de Groote Oorlog ging schuilen en werken (zie boek blz.32) door de Torhoutse bevolking werd aangesproken als “Stantje Voldre”. Constant kreeg deze bijnaam omdat zijn moeder Coleta Faillie (1833-1918) na de vroege dood (39 jaar) van haar man Karel Vanantwerpen (1823-1862) hertrouwde met Hendrik Devolder. Zo kreeg de kleine Constant de bijnaam van “Devolder” of beter genoemd “Stantje Voldre”. Ook Emiel Saelen, alias “Miel David” waarvan Arthur Naeyaert de paardensmokkelstiel leerde (zie boek blz. 91) kreeg zijn bijnaam via de grootvader van zijn moeder Leonie Edebau. David Edebau, geboren in 1805 was een blinde man. De voornaam “blinde David” is zo 2 generaties verder overgegaan naar de familiebijnaam “David”. Wat een geluk dat zo’n gebruiken heden ten dage minder of niet meer van toepassing zijn.

Een beknopte voorstelling van de familiestamboom Kerckhove brengt meer duidelijkheid:

Dit bericht was mogelijk dankzij de medewerking van de kleinkinderen van Franciscus Kerkhove.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het mysterie alias “Charles Naeyaert” is wellicht opgelost

  1. Jef, mooie vondst en hoogstwaarschijnlijk correct! Proficiat. Daniel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s